Atmosféra Itálie na stěně

styly

S čím se nejvíce spojuje Itálie? Především se sluncem a s teplým podnebím. Je vůbec možné přenést italský styl do našich domů a bytů? Nepochybně ano, stačí se pouze soustředit na určité body.

Autor: Hotel Montecatini Terme
Autor: Hotel Montecatini Terme

Byt v italském stylu by měl být hlavně prosvětlený a také prostorný. Světlo je jedním z nejdůležitějších prvků. Právě to by mělo dominovat interiéru. I kdybychom neměly k dispozici velkou místnost, tak přesto jsme schopni upravit jeho výzdobu tak aby vypadala opticky větší a prostornější. Důležité je mít velká prosvětlená okna, jež budou propouštět velké množství světla. Díky tomu můžeme s klidem zapomenout na zkomplikovanou výzdobu oken, která vypadá možná efektivně, ale z druhé strany zahlcuje místnost a k tomu všemu jí zanese prachem. Nejlepším řešením jsou tedy jemné rolety nebo bílé záclony v italském stylu vyrobené z lehkého prodyšného materiálu. Okno by mělo být ozdobeno a ne zacloněno.

Rozjasněné, prostorné a přitom přirozené

Autor: seligmanwaite
Autor: seligmanwaite

V italském stylu by měla převažovat bílá barva společně s dřevěnými prvky. Například dřevěná podlaha bude výborně pasovat do bílé stěny a stejně tak k nábytku nebo k lampě. Dobrým řešením je také kombinace bílé s modrým lazurově blankytným nebo safírovým odstínem. Čím jasnější barvy zvolíme, tím lepší dekorační efekt dostaneme. Díku tomu se náš interiér stane mnohem svěžím, prostorným a prosluněným místem. V našem pokoji může být slunečně a příjemně dokonce i v zimě, kdy toho slunka je za okny poskrovnu. Protože bílá neoznačuje vždy jenom chlad a zimu.

Bílá pestrost

Chill and out

Podívejme se nyní na bílou z jiného úhlu. Co takhle pastelová stěna? Může vypadat trochu monotónně. Je to ale ideální příležitost k použití naší představivosti, která nám dovolí stvořit atmosféru Italského městečka plného cestiček podél pláže nebo příjemnou zdejší kavárnu. To vše převedené buď do našeho pokoje, nebo do naší kuchyně. Výborným řešením je tedy kvalitní fototapeta umístěná na stěnu, jež krásně splyne s vnitřní výzdobou. Dobré je si vybrat stěny, které vypadají na první pohled prázdné. Nemá totiž cenu umisťovat fototapetu na stěnu, kde většinu prostoru zacloňuje nábytek. Co teda vybrat? Vhodným řešením je fotka s výhledem na pláž a na rozprostírající se moře, pobřeží pokryté bílými domky nebo chatky lemované dlážděnými uličkami.

Výlet do hloubi… obýváku

Požární východ

Zvláště uličky v různých podobách dodávají geniálního aranžérského efektu. Při prvním pohledu na stěnu je obtížné si všimnout, kde končí pokoj a kde už začíná fototapeta. Efekt je tak realistický až by se chtělo procházet uvnitř ulic umístěných na fototapetě. Díky ní se stane každá ne příliš velká místnost opticky mnohonásobně větší. Nemůžeme zapomenout, že fototapeta je sama o sobě ozdobou a proto nepotřebuje už dalších vylepšení. Postarejme se o to, aby ta část místnosti, kde se nachází fototapeta, byla minimálně zdobená a bez zbytečných doplňků, protože čím více takovýchto doplňků, tím dosáhne fototapeta menšího efektu.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *