V malém pokoji velkého města

Malý byt je vždy velkým problémem pro aranžování. Jak ho uzpůsobit, tak aby nabízel uživatelům pohodlí a zároveň aby v něm opticky zvětšoval prostor? Rozhodně není špatným nápadem využívat optické triky, které dokáží elegantně zmást naše smysly.

4968156609_8005a5e525_o
Autor : Charles & Hudson

V malém bytě je nejdůležitější logistika, to znamená vhodné uspořádání nábytku a jeho doplňků. Takový byt musí být estetický, stylový ale samozřejmě i pohodlný. O těchto věcech je potřeba pamatovat už na začátku našeho aranžování. Velmi důležitou věcí je světlo. Mělo by být buď přírodní, které svítí přes okna nebo to umělé, které nám dají třeba odpovědné lampy. A pokud chceme dosáhnout ještě většího svitu, můžeme zkusit stáhnout těžké záclony a místo nich dát lehčí rolety vyrobené z tenkých materiálů.

Rozprostírající se osvětlení.

"Havana Club"

U umělého osvětlení je potřeba vše dobře naplánovat. Jedna větší lampa umístěná uprostřed stropu bude vypadat trochu kýčovitě. Mnohem lepší je umístit několik zdrojů světla v různých vzdálenostech od sebe. To nám umožní vymodelovat pěkný výhled a tvar místnosti. Nástěnné lucerny nebo bodové osvětlení umístěné v nábytkových vitrínách se budou velmi hodit. Zaručí vám požadované množství světla a vytvoří v interiéru výjimečnou atmosféru.

Světlý nábytek, pastelové stěny

SONY DSC
Autor : TijsB

Pokud chceme z malého bytu udělat větší, musíme se v první řadě postarat o nábytek. Měl by být světlý a ladit spolu s barvou stěny. Tato kombinace je výborná. A kdyby náhodou milovníci tmavě tónových barev měli nějaký problém, tak na malém prostoru z jejich záměru prostě musíme upustit. Čím má místnost tmavší barvy, tím se stává menší. Vydejme se proto cestou světlého dřevěného nábytku s delikátně pastelovými barvami stěn. Tato výborně barevná symbióza dokáže opticky zvětšit i menší pokoj až o několik metrů čtverečních.

Světla velkého města

Empire State Of Design

Jestli chceme, aby naše místnost nabrala mimo velikosti i hloubku, zkusme dát na jednu ze stěn fototapetu. Ale místo abstraktního obrazu mrtvé přírody zkusme raději monumentální výhled. Na výběr máme z více než 100 druhů metropolí, získaných z ptačí perspektivy např. při západu slunce. To nejsou jenom obyčejné fotky, ale pravdivé umělecky fotografické díla vytvořené největšími umělci. Celek nám dá opravdu impozantní efekt už při pouhém listování katalogem. Teď si ještě představme, jak by asi námi vybraná fotka vypadala na naší stěně v ložnici nebo v pokoji. Jednoduše bychom nemohli od ní odtrhnout oči.

Místnost plná trojrozměrné hloubky

"New Yorkem ve znamení žluté"

 Podle vkusu se můžeme rozhodnout pro luxusní Benátky, Řím či Paříž nebo zkusit moderní výhled na mrakodrapy New Yorku, Šanghaji nebo Londýnu. A to vše můžeme vidět bez nutnosti vstávání z naší pohovky. Díky této fototapetě váš interiér nabere nového rozměru. Klidně i malý byt může získat pár metrů čtverečních navíc. V takovém to pokoji se budeme cítit komfortně a pohodlně. A jakmile se vám omrzí jedno město, můžete ho bez problému vyměnit za jiné.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *